673 Bezoek aan Linssen Yachts

Excursie Linssen Yachts Maasbracht

Datum: Vrijdag 4 november 2022

De leden van de VIZL waren op vrijdag 4 november 2022 te gast bij Linssen Yachts, één van de oudste jachtbouwers in Nederland. Een onderneming met een rijke traditie gevestigd in Maasbracht, een klein maar dynamisch havenstadje, dat vroeger de grootste binnenhaven van Europa had. Maasbracht ligt aan de Maas, in het hart van het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland, de Maasplassen.

Op 1 april 1949 richtte Jac. Linssen het bedrijf op dat begon als een bescheiden timmer- en scheepsreparatiebedrijf. Van het maken van houten stuurwielen en stalen roeiboten ontwikkelde het bedrijf zich gestaag in de loop der jaren en werd het een belangrijke speler in de Nederlandse stalen jachtbouw.

In de eerste helft van de jaren vijftig was Jac. Linssen al zo ver dat hij totale scheepsreparaties kon verrichten. Uitbreiding was dus hard nodig en daarvoor werd aan de Bunkerhaven in Maasbracht een tijdelijke vestiging gerealiseerd, met hout- én metaalbewerking. Daar werden de roeiboten gemaakt en ook het eerste houten speedbootje. In 1957 volgden de eerste motorjachten.

Tegenwoordig worden ongeveer 70 nieuwe stalen jachten in vier series geproduceerd. Door sinds 2004 gebruik te maken van deze serieproductie kan Linssen Yachts redelijkerwijs de levertijd garanderen waarbij de vaarliefhebber toch de mogelijkheid heeft om te kiezen voor allerlei extra opties qua uitrusting en aankleding. Jachten van Linssen hebben een herkenbare vormgeving en worden gekenmerkt door een hoge kwaliteit met een premium uitstraling. Linssen Yachts is op het gebied van stalen jachten markleider in Europa.

De afmetingen van de jachten variëren van 9 meter tot 16,5 meter. In een aparte bouwhal krijgt de casco van een jacht zijn vorm. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van bouwmallen.

Na de bouw van het stalen casco wordt dit volledig gestraald in de straalcabine. Het gehele oppervlak is daardoor volledig schoon en vetvrij. Daarna wordt het casco in de primer gezet, waarna het proces van de conservering begint: het aanbrengen van de verschillende beschermlagen, plamuren waar nodig, schuren én aflakken van het boven- en onderwaterschip. In aparte hallen worden alle conservering- en verflagen aangebracht.

Per type jacht is er een hal waar de afbouw van het jacht in serieproductie plaatsvindt. De Logicamtechnologie stelt het bedrijf perfect in staat om in serie gebouwde casco’s zodanig te specificeren dat er uiteindelijk weer individuele jachten ontstaan. Logicam is een flow-productiesysteem waarbij de in aanbouw zijnde jachten – na de staalbouw en conservering – met cycli van een bepaald aantal dagen, door de productiehal schuiven naar de volgende bouwfase. Logicam is een innovatie die niet alleen betrekking heeft op een efficiënt bouwproces, maar ook nadrukkelijk zorgt voor een constante productkwaliteit en een hoog afwerkingsniveau. Optionele onderdelenkeuzes van de eigenaar worden niet ter plekke geïmproviseerd, maar zijn integraal mee-ontwikkeld in het basisontwerp.

Op de eerste werkplekken wordt de volledige machinekamer ingericht. Daarna volgen de vloeren en wanden, het complete interieur, ramen en elektronica tot het schip op de laatste werkplek klaar is voor aflevering. Tijdens de bouw van het stalen casco wordt de vloerdrager in de vorm van een ingenieus frame geheel buiten het schip geprefabriceerd. Hierin bevinden zich geïntegreerde kanalen en goten, waarin de eveneens geprefabriceerde kabelbomen en de leidingen worden gelegd. Bedrading en leidingen worden vrijwel niet onderbroken en hebben derhalve geen overbodige koppelingen.

Op de productielijnen worden de interieurmodules ingebouwd die afkomstig zijn uit de meubelfabriek. In deze timmerfabriek in het nabijgelegen Echt worden de afzonderlijke modules voor het interieur als bouwpakket gereed gemaakt. Als eerste wordt begonnen met het leggen van de vloeren en het plaatsen van de wanden. Daarna worden de voorkajuit inclusief toilet en douche en de eventuele gastencabine ingebouwd. De volgende stap in het productieproces is de achterkajuit met toilet en eventueel een douche (of de open kuip), en als laatste volgt het middendeel met de salon, pantry en dinette.

Als het interieur helemaal klaar is kan de afwerkingsfase beginnen. De technische installaties (apparaten als verwarming, accu’s, zekeringen, instrumenten etc.) zijn hoofdzakelijk ondergebracht in de machinekamer, maar deels ook onder de vloeren en achter de wanden. Het aansluiten van al deze componenten waar dan ook in het schip is de taak van de afwerking. Denk aan de afvoer van toilet en douche, de toevoer van water voor de pantry, stroom naar alle stopcontacten en verlichting en nog veel meer. De stuurstand wordt hier ook ingericht. De kabelboom met de gelabelde bedrading voor alle instrumenten ligt hiervoor al klaar. Alle navigatieinstrumenten, displays, schakelaars, metertjes en handles worden aangesloten. De ramen, die eveneens buiten het schip exact op maat zijn gemaakt, worden in de sponningen gemonteerd. Na een grondige controle op de laatste werkplek, wordt het schip gereed gemeld en naar buiten getransporteerd voor de tewaterlating.

De Linssen-werf is een imposant complex van ruim 45.000 m2 oppervlakte. Verdeeld over twee locaties vindt de volledige productie in-house plaats. Linssen Yachts heeft op ieder willekeurig moment ca. 30-35 jachten in productie.

Bron: Linssen Yachts, www.linssenyachts.com

Lezing Paul Beelen; rondleiders: Paul Beelen en Michel Brentjes.